Voetbal leeft in Ghana - Reisverslag uit Accra, Ghana van Ron Monique Myrthe Lotte & Jesse - WaarBenJij.nu Voetbal leeft in Ghana - Reisverslag uit Accra, Ghana van Ron Monique Myrthe Lotte & Jesse - WaarBenJij.nu

Voetbal leeft in Ghana

Door: Jesse

Blijf op de hoogte en volg Ron Monique Myrthe Lotte & Jesse

09 Juli 2014 | Ghana, Accra

Een bezoek aan Ghana is reizen tussen twee uitersten. West-Afrikaanse genen en Westerse invloeden drukken hun stempel op Ghana en de mensen die er wonen. We zitten in een dorp waar de tijd heeft stilgestaan. Waar geleefd wordt zoals eeuwenlang door heel West-Afrika het leven was. Waar kinderen verbaasd reageren op onze blanke huid. Waar het leven buiten plaatsvindt, op de grond tussen huis, schuur en kruidentuin. Koken, lachen, werken, wassen en slapen. Kinderen krioelen door de bedrijvigheid of zitten opgeknoopt in een doek op de rug. Aan de andere kant vind je wel een groot scherm en een beamer, waar het WK (duidelijk) op wordt uitgezonden. Voor elke wedstrijd zijn de Ghanezen (nu wel) tijdig aanwezig.

Voor ons vertrek naar Ghana was ik bang dat ik de voetbalwedstrijden niet zou kunnen zien. Gelukkig is dat tot op heden geen enkel probleem. Voetbal leeft namelijk enorm in Ghana.

Gisteren heeft Duitsland met maar liefst 7-1 gewonnen van Brazilie. De Ghanezen vierden dat alsof het hun overwinning was. Zij waren vol van vreugde. Ghana had namelijk 2-2 gespeeld tegen Duitsland en als Duitsland vervolgens met 7-1 wint van Brazilie, dan is Ghana dus ook veel beter dan Brazilie. Dat is pas Ghaneese wijsheid.

Vandaag ontmoetten wij tijdens het eten de Ghaneese ambassadeur van sport. Het ging al snel over voetbal en de wedstrijd van vanavond. De ambassadeur was fan van Marco van Basten. Volgens hem de grootste voetballer ooit van Nederland. Uiteraard waren wij welkom de wedstrijd bij hem thuis te komen bekijken. Ook kwamen wij al snel over de Black Stars van Ghana te spreken. De voetballers van Ghana hadden volgens hem geen disipline. Anders had Ghana zeker de laatste vier gehaald. Ghana had een vliegtuig met 3 miljoen dollar naar Brazilie gezonden omdat de spelers weigerden verder te voetballen. De spelers waren namelijk boos dat ze niet betaald hadden gekregen.Nadat zij het geld hadden ontvangen, besloten zij verder te voetballen. Helaas verloren zij de wedstrijd.

Vanavond is het zo ver. Wij zijn er klaar voor. De Ghanneese inwoners zijn voor Nederland. Dat zal vast komen omdat er geen Argentijnen zijn, maar slechts vier Nederlanders (wij). Mocht Nederland in de finale komen, dan ben ik bang dat zij de kant van Duitsland zullen kiezen.

Morgen hebben wij een drietal heerlijke stranddagen er op zitten en begint ons avontuur. Wij zien dan onze gids van vorig jaar weer.

Groetjes Jesse

• 09 Juli 2014 - 19:02

Trudi:

Dat is inderdaad Heel fijn dat jullie het voetballen toch kunnen volgen. Zal ik je wat vertellen, wij waren gisteren ook stiekem voor Duitsland..... vanavond word ook spannend en we blijven er zeker voor op!! Oranje shirt aan nagellak op armbandjes om en het kan niet meer stuk!!
    Leuk dat de Ghanezen ook zo van voetbal houden, het verhaal van het geld was uitgebreid in het nieuws ...lachen dat is hier weer ondenkbaar.
    Fijn dat jullie eerst even gerelaxt hebben en wat super dat jullie de zelfde gids krijgen dat word vast een fijne ontmoeting!!
    Genieten maar weer lieverds groetjes van ons!
    Trudi en Dick

• 10 Juli 2014 - 13:32

Monique Vroomen:

ondertussen zullen jullie ook wel weten wat Nederland geworden is, we hebben gezellig bij ons gekeken met Ronald en familie, Harry en familie en Mitch

geniet er nog van

Garry, Monique en Brian

• 13 Juli 2014 - 12:32

Marlie En Willy:

Goed om te zien dat na de ''vertrekstress'' de reis weer met een warm onthaal begonnen is. We volgen jullie weg door Ghana en voelen in de tekst dat jullie genieten van de Ghaneese gastvrijheid en en eigenlijk ook op hun manier echte ''levensgenieters''.
    Inmiddels is hier de ''voetbalstress'' getemperd en zijn we trots op onze bronzen plak!
    Lieve mensen geniet ervan en chapeau !!! voor jullie bijdrage aan de mensheid.
    Groetjes Marlie en Willy

Verslag uit: Ghana, Accra

Kenia wordt Ghana en Burkina Faso

05 Augustus 2014

Gelukkig toch niet te voorbarig.

04 Augustus 2014

Tot slot

02 Augustus 2014

Strand

01 Augustus 2014

Avontuur en harde werkelijkheid gaan hand in hand

01 Augustus 2014

Wil je met me trouwen?
Ron Monique Myrthe Lotte & Jesse

Beleef je droom, het leven is te kort om dat niet te doen! Kenia, het land met een rijke cultuur en een ongeëvenaarde natuur, stond al geruime tijd op ons "vakantie-verlanglijstje". Dit jaar zouden wij deze bakermat van de mensheid en van de safari gaan bezoeken. Het liep echter anders dan verwacht. Zoals een ieder weet hebben leden leden van de Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab in september 2013 een aanslag gepleegd op het Westgate- winkelcentrum in Nairobi. In de eerste maanden van 2014 zijn er in met name Nairobi en Mombasa verschillende terroristische aanslagen en pogingen daartoe geweest. Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen. Onlangs is er aan de kust wederom een groot aantal aanslagen gepleegd. Gezien de gevaarlijke en gewelddadige situatie hebben wij besloten om niet naar Kenia te gaan. Wij zullen dit jaar wederom naar Ghana gaan (waar wij vorig jaar ook geweest zijn) en daarnaast zullen wij het prachtige, nog onbekende Burkina Faso bezoeken. Burkina Faso (= land van de oprechte mensen) is een republiek in West-Afrika. Het land grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. De hoofdstad is Ouagadougou.Wij hopen wederom veel in contact te komen met de vriendelijke bevolking, en kennis te maken met hun land, cultuur en overweldigende natuur. Naast het ontdekken van swingende steden zoals Bobo- Dioulasso en de hoofdstad Ouagadougou- met levendige markten, zullen wij weer veel gaan wandelen en fietsen door de natuur, beklimmen wij imposante rotsformaties en bezoeken en overnachten wij in kleine dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan. Ook zal een bezoek aan de natuurparken niet ontbreken. Burkina Faso is nog steeds een van de armste landen ter wereld. De bevolking is grotendeels analfabeet. Toch lijkt ons een bezoek aan Burkina Faso meer dan de moeite waard! Veel tradities zijn bewaard gebleven, vrouwen lopen bijvoorbeeld nog steeds in kleurrijke kledij (de Vliscostoffen die speciaal voor de Afrikaanse markt gemaakt worden komen overigens uit Helmond!)en het traditionele handwerk is bewaard gebleven. Men leeft nog dicht bij de natuur, zeker op het platteland waar de meeste dorpen nog niet zijn aangesloten op het electriciteitsnetwerk. Men staat op met de zon en gaat weer vroeg naar bed. Het toerisme is in Burkina Faso nog niet erg ontwikkeld, dat betekent dat voor veel kinderen met name in de dorpen elke 'nasara' (blanke) het bekijken waard zal zijn. Ghana Eigenlijk heeft Ghana weinig introductie nodig. Wij zijn daar vorig jaar al geweest en hebben daar uitvoerig verslag van gedaan. Maar er is gelukkig nog veel meer te zien, Lake Bosumtwe, gelegen in een prachtige omgeving, apendorp Baobeng Fiema, gelegen in de middle of nowhere, waar de apen met de lokale bevolking in harmonie leven, de Wli- waterval en natuurlijk de vele kleine plaatsjes met de kleurrijke markten. Groot verschil met de overige landen: Ghana is een Engelse kolonie geweest, de sfeer is toch anders en het hele land is booming.

Actief sinds 29 Juni 2014